Sealyham Terrier


Hvor stammer Sealyham Terrier fra?


Sealyham er navnet på et gods i Wales hvor der omkring 1840 boede en meget jagtglad kaptajn John Tucker-Edwardes. Da ingen af de racer han hidtil havde arbejdet med, tilfredsstillede ham fuldt ud, besluttede han sig til at fremavle en race, der opfyldte alle de krav han stilledede til en allround sportshund, hvis fornemmeste opgave skulle være til jagt på grævling, odder og ræve.  Den skulle være lille, modig, smidig og hurtig - og hvid, så den ikke blev forvekslet med ræven, når den kom ud af rævegraven.


Et stort antal racer siges at have været ingredienserne i kaptajn Edwardes hunde. Man ved ikke med sikkerhed hvilken racer der er tale om, men et sammensurium af vidt forskellige racer bland andet Dandie Dinmont, Welsh Cordi, Cheshire Terrier, nu uddød, men var en variant af den lille hvide Bull Terrier, Ruhåret Fox Terrier og West Highland White Terrier menes at være brugt til at skabe Sealyham Terrieren.


Sealyham Terrieren hører til i antal blandt de små racer, men sådan har det ikke altid været. Før 2. verdenskrig, var det en modehund, fandtes det både ved det engelske og hollandske hof, kunne ses i mange amerikanske film, blandt anden Hitchcock, der selv var ejer af racen, anvendte den flittigt. På udstilling kunne man let komme op på over 100 tilmeldte, men krigen satte en stopper for støre hundehold og racen genvandt desværre ikke tidligere tiders storhed. For os der har racen i dag, er det ganske uforståeligt og helt uretfærdigt, synes vi, for magen til charmerende lille hund findes næppe. Alene den måde den kan få henlagt opmærksomheden på sig f. eks. Ved at sidde oprejst, komme med et lille smil, når den bliver rigtig glad eller påkalde andres opmærksomhed hvis tiden bliver for lang, først med en lille knurende, så et bestemt bjæf, og dernæst en vrikken med hele kroppen, for så til sidst at al opmærksomheden er på den.


Med årene er sealyham Terrieren som så mange andre racer blevet mere eller mindre ”arbejdsløs” og den jagtiver, man før krævede af den, er efterhånden blevet dæmpet af opdrætterne, således at den i dag er en dejlig selvskabshund, vel og mærke for dem som søger en hund med personlighed.


Helhedsindtrykket af en Sealyham er en lille solid bygget hund, med kraftfulde livlige bevægelser. Den udstråler stor selvsikkerhed og lægger ikke skjul på det. Alligevel er den læremen. Agility synes den er sjovt. Den er modig og beslutsom, meget intelligent og fuld af energi og humør. Venlig af natur.


Til trods for, at den udendørs er et lille energibundt, tilpasser den sig let, og den trives udmærket i en lejlighed, når blot den får nogle gode gåture dagligt.


Indendørs er den rolig og har en velsignet evne til at slappe af, når man selv vil have fred og ro.- Men tager man dens snor, er den der straks, og glæden ved de forestående oplevelser lyser ud af den, mens den utålmodigt hopper og danser omkring.


Der fødes desværre ikke så mange Sealyham Terrier, så man må væbne sig med tålmodighed, men det betaler sig, man får en hund med så meget personlighed. 


 


John Tucker-Edwardes
Engelsk konge familie
Hitchcock